btw strategie

Tijd voor een BTW-strategie?

TIJD VOOR EEN BTW-STRATEGIE?

Btw wint de laatste jaren steeds meer aan belang. Niet alleen als een zeer lonende bron van inkomsten voor de overheid, maar ook het bedrijfsleven is zich meer en meer bewust van het belang binnen hun organisatie.

Van administratieve last naar instrument

Waar het bedrijfsleven vroeger de focus legde op het maximaal verlagen van het tarief aan te betalen vennootschapsbelasting, ontdekken meer en meer bedrijfsleiders het belang van een duidelijke btw-strategie. Het positieve effect toont zich zowel op het resultaat van hun onderneming als in de bedrijfskasstromen. Het cliché dat btw enkel een administratieve last is en geen enkele invloed heeft op de organisatie is dus al enige tijd naar de prullenbak verwezen.

Nood aan een btw-strategie op maat

Het ontwikkelen van een btw-strategie binnen een organisatie is niet altijd evident. De activiteiten die een onderneming stelt, de aard van haar cliënteel, de sector, de go-to-market strategie. Het speelt allemaal mee.

Een bedrijf binnen de farmaceutische industrie kan haar resultaten optimaliseren door een btw-strategie waarbij de focus ligt op btw-tarieven. Voor vele farmaceutische producten is de prijs immers vast gelegd door de sociale zekerheid. Een aanpassing van go-to-market strategie kan er in bepaalde gevallen toe leiden dat het btw-tarief van een product wijzigt van hoog naar laag, wat een rechtstreekse impact heeft op de brutomarge van de onderneming.

Ook in andere sectoren is een btw-optimalisatie mogelijk. Denk aan de vrije beroepen, vastgoed, horeca, distributie. De strategie moet steeds worden afgestemd op de feitelijke omstandigheden waarbinnen de organisatie actief is. Met andere woorden, iedere onderneming zal een andere, op maat gemaakte, btw-strategie moeten ontwikkelen en implementeren.

Impact op bedrijfskasstromen

Op vlak van bedrijfskasstromen kan btw ook een belangrijke rol spelen. Zo toonden studies aan dat klanten sneller betalen bij ondernemingen die opteren voor elektronische facturatie. Onderbouw het btw-aspect goed bij het opzetten van een model van elektronische facturatie.
Wanneer de inhoud van de factuur duidelijk en rechtsgeldig is voor de btw, zijn klanten zeker van hun recht op aftrek van de btw.
Zo betalen ze sneller, en heeft u sneller toegang tot de cash. Voor bedrijven die grensoverschrijdend actief zijn, bestaan er manieren om de voorfinanciering van btw op te vangen. Dat versterkt uiteraard de kaspositie van de onderneming.

Belasting van de toekomst

Bij elk nieuw idee rond structuur of organisatie nemen succesvolle ondernemingen een btw-expert aan boord om te zoeken naar de beste oplossing. De btw is de belasting van de toekomst. Kortom, twijfel niet langer en maak werk van een btw-strategie binnen uw onderneming!

Wil u meer weten over de impact van btw? Neem dan met ons contact op.

Disclaimer

De door AccountingTeam aangeleverde informatie wordt slechts voor informatiedoeleinden voorbereid en aangeboden. Het vormt geen juridisch of ander professioneel advies en lezers worden aanbevolen niet op basis van deze informatie te handelen zonder eerst juridisch advies in te winnen. Het materiaal mag enkel voor persoonlijk gebruik worden geconsulteerd en gebruikt. Elk ander gebruik is verboden. De auteurs van de aangeleverde informatie en documenten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor het gebruik ervan.