autofiscaliteit

Nieuwe autofiscaliteit voor vennootschappen

Een nieuwe autofiscaliteit voor vennootschappen… Wat houdt dat in?

Kort samengevat? Dat de berekening van het percentage van aftrekbaarheid van bedrijfswagens wijzigt vanaf 2020.

De aftrek wordt beperkt tot 40% voor wagens met een grotere uitstoot dan 200gr/km. De maximum aftrek bedraagt 100% (afschaffing 120% voor elektrische wagens).

De nieuwe formule

120% – (0,5% x Co2 uitstoot) x 0,95 (voor benzinemotor) of 0,90 (voor aardgas).

Een voorbeeld voor een co2-waarde van 98gr:

Nieuw Oud
Diesel 120 % – (0,5% x 98) 71% 90%
Benzine 120 % – (0,5%x 0,95 x 98) 73,45 % 90%

Enkele zaken om in het achterhoofd te houden

  • Voor plug-in hybride wagens wordt de ‘valse CO2-uitstoot’ niet meer in acht genomen voor wagens die aangekocht zijn vanaf 01/01/2018. (Vandaar dat je tegenwoordig veel reclame ziet van automerken om jouw plug-in hybride wagen nog in 2017 te bestellen)
  • De CO2-waarde wordt vastgelegd op basis van de niet-hybride tegenhanger. Als deze er niet is, vermenigvuldigen we de CO2-waarde met 2,5.
  • Dit heeft natuurlijk gevolgen voor de berekening van het voordeel alle aard, waarop de bestuurder van een ‘fake’ hybride wagen belast wordt.
  • Vanaf 2020 wordt er voor de berekening ook rekening gehouden met de CO2-waarde van de gewone tegenhanger van die wagen. Dit VAA zal dus sterk stijgen.
  • Maar ook deze berekeningsmethode van het voordeel wordt niet aangepast voor wagens die aangekocht zijn voor 11/1/2018.

Heb je hier nog vragen over?

Aarzel dan niet om ons te contacteren. Wij beantwoorden met veel plezier al jouw vragen.

Disclaimer

De door AccountingTeam aangeleverde informatie wordt slechts voor informatiedoeleinden voorbereid en aangeboden. Het vormt geen juridisch of ander professioneel advies en lezers worden aanbevolen niet op basis van deze informatie te handelen zonder eerst juridisch advies in te winnen. Het materiaal mag enkel voor persoonlijk gebruik worden geconsulteerd en gebruikt. Elk ander gebruik is verboden. De auteurs van de aangeleverde informatie en documenten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor het gebruik ervan.