Tijd voor een btw-strategie?

02-11-2017

Wordt het tijd voor een btw-strategie? Zeker weten!

Btw wint de laatste jaren steeds meer aan belang. Niet alleen als een zeer lonende bron van inkomsten voor de overheid, maar ook het bedrijfsleven wordt zich steeds meer bewust van het belang binnen hun organisatie.

Btw: van administratieve last naar instrument

Vroeger legde het bedrijfsleven de focus op de maximale verlaging van de aan te betalen vennootschapsbelasting. En nu? Nu ontdekken steeds meer bedrijfsleiders het belang van een duidelijke btw-strategie.

Het positieve effect ervan toont zich tenslotte zowel in de resultaten van de onderneming zelf - als in de bedrijfskasstromen. Met andere woorden... het cliché dat btw enkel administratieve last zonder enige invloed op de organisatie is? Dat werd al enige tijd geleden naar de prullenbak verwezen!

Nood aan een btw-strategie op maat

Tijd dus, om een btw-strategie op maat te ontwikkelen. Jammer genoeg is dit niet altijd even evident, gezien er heel wat factoren meespelen. Denk aan... de verschillende activiteiten die een onderneming stelt, de aard van haar cliënteel, de sector, de go-to-market strategie, ... Het zijn allemaal zaken om rekening mee te houden.

Een voorbeeld: de farmaceutische industrie

Een bedrijf binnen de farmaceutische industrie kan haar resultaten optimaliseren door een btw-strategie te hanteren waarbij de focus op btw-tarieven ligt. Bij heel wat farmaceutische producten werd de prijs tenslotte vastgelegd door de sociale zekerheid. Een aanpassing van de go-to-market strategie kan er in bepaalde gevallen toe leiden dat het btw-tarief van een product wijzigt van hoog naar laag, wat een rechtstreekse impact heeft op de brutomarge van de onderneming.

Maar ook andere sectoren hebben er baat bij

Ook in andere sectoren is een btw-optimalisatie mogelijk. Denk aan de vrije beroepen, vastgoed, horeca en distributie. De strategie moet steeds worden afgestemd op de feitelijke omstandigheden waarbinnen de organisatie actief is.

Met andere woorden, iedere onderneming zal een andere, op maat gemaakte, btw-strategie moeten ontwikkelen en implementeren.

Impact op bedrijfskasstromen

Ook op gebied van bedrijfskasstromen kan btw een belangrijke rol spelen. Zo toonden studies aan dat klanten sneller betalen bij ondernemingen die opteren voor elektronische facturatie. Onderbouw het btw-aspect goed bij het opzetten van een model van elektronische facturatie.

Wanneer de inhoud van de factuur duidelijk en rechtsgeldig is voor de btw, zijn klanten zeker van hun recht op aftrek van de btw.
Zo betalen ze sneller, en heb je sneller toegang tot de cash. Voor bedrijven die grensoverschrijdend actief zijn, bestaan er manieren om de voorfinanciering van btw op te vangen. Dat versterkt uiteraard de kaspositie van de onderneming.

Belasting van de toekomst

Bij elk nieuw idee rond structuur of organisatie nemen succesvolle ondernemingen een btw-expert aan boord om te zoeken naar de beste oplossing. De btw is de belasting van de toekomst. Kortom, twijfel niet langer en maak werk van een btw-strategie binnen jouw onderneming!

Meer weten over de (positieve) impact van btw?

Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij beantwoorden met veel plezier al jouw vragen!

Vertel me meer over de impact van BTW!

Neem contact met ons op - en wij vertellen je alles wat jij wil weten.

Ja, ik wil meer weten.

Disclaimer

De door AccountingTeam aangeleverde informatie wordt slechts voor informatiedoeleinden voorbereid en aangeboden. Het vormt geen juridisch of ander professioneel advies en lezers worden aanbevolen niet op basis van deze informatie te handelen zonder eerst juridisch advies in te winnen. Het materiaal mag enkel voor persoonlijk gebruik worden geconsulteerd en gebruikt. Elk ander gebruik is verboden. De auteurs van de aangeleverde informatie en documenten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor het gebruik ervan.